De huidige en verwachte droogte afgezet tegen de capaciteit van de beregening!

Nieuws Baan

Beste leden,

De capaciteit van de beregening op De Oosterhoutse wordt in deze droge tijden maximaal ingezet. Dagelijks wordt er ongeveer 700 m3 grondwater verbruikt. Deze afname van grondwater is binnen de door het waterschap ons toegewezen dagelijkse hoeveelheid. Deze is afgestemd, zoals op iedere andere baan, op een statistisch normale regenval, dus de beregening is een aanvulling op die normale regenval. De beregening kan een natuurlijk gebrek aan regen, zoals nu, niet 100% vervangen. Zonder regenval is er dus automatisch een tekort. De komende 3-4 weken wordt geen verandering in de huidige weerssituatie verwacht. GK concentreert zich op de conditie van de belangrijkste baanelementen nl. afslagplaatsen, greens en de omgeving van de greens. Gedurende de dag wordt er handmatig extra water gegeven middels de inzet van de handbroes.
Voor de fairways is het onvermijdelijk dat deze langzamerhand geel gaan kleuren. GK blijft de conditie van de fairways monitoren en waar nodig extra beregenen om afsterven van gras zo veel mogelijk te voorkomen.
Is de beregeningscapaciteit toekomstbestendig? Het is niet waarschijnlijk dat het waterschap een verhoging van het gebruik van grondwater toestaat. Mocht dat wel het geval zijn, dan zullen we moeten overwegen om de beregeningsinstallatie daaraan aan te passen. En dat brengt wel veel investeringen met zich mee. Vandaar de focus op het onderhoud en lekkagereparaties van het bestaande leidingwerk

Herstelwerkzaamheden van afgelopen week in beeld

Wat zijn de verdere wetenswaardigheden van deze week?

  • De firma van Helvoirt heeft 30 april al preventief behandeld tegen de eikenprocessierups. Het toegepaste middel is biologisch. De inzet van dit middel vermindert de aanwezigheid van rupsen, maar voorkomt deze zeker niet voor 100%. Inmiddels zijn dan ook de eerste rupsen op onze banen gespot (hole 5 Academy baan en afloop hole 16) en de betreffende bomen worden direct na Pinksteren met rood-witte linten gemarkeerd. De omwikkeling met plastic is ter ondersteuning van de preventieve behandeling. Zie je onverhoopt een nest en er is nog geen rood-wit lint om de boom gespannen, rapporteer dan de exacte locatie van de betreffende boom aan de caddiemaster.
  • De afwerking van de vijver rechts naast de green van hole 4 is nog niet voltooid. De plastic regenwaterafvoerbuis wordt z.s.m. ingekort en er wordt een verharding aangebracht onder de uitstroomopening om toekomstige schade aan het talud van de vijver tegen te gaan.
  • Alle plantvakken met nieuwe of verplaatste planten worden minimaal 3 keer per week van water voorzien. Voor de pas gelegde grasmatten is dit dagelijks het geval. Staat alles er florissant bij? Niet overal, maar gezichtsbedrog speelt ook een rol. Er is veelal bij de aanplant nog dood hout zichtbaar, dat de kijker misschien op het verkeerde been zet. Dit dode hout zal, wanneer dit in het najaar weer kan, verwijderd worden. Overal zijn echter groene scheuten zichtbaar als teken, dat de aanplant verre van verwaarloosd wordt en dood is.
  • Er zijn lange bamboestokken gebruikt om de net geplante berkenbomen te stutten. De top blijft een weinig hangen, maar dit is normaal en herstelt zich bij de verdere groei vanzelf, verzekert David ons!
  • Het buxuslogo “OGC” bij hole 18 is dusdanig aangetast door de rupsen van de buxusmot, dat herinrichting nodig is. Deze staat gepland voor het najaar, als heraanplant, buxusmot bestendig, weer mogelijk is.
  • De Oosterhoutse gaat, zoals op vele andere banen, ook in onze omgeving, een robotmaaier inzetten voor het maaien van alle fairways. De robot wordt op dit moment ingebouwd op een van de eigen maaiers en wordt in principe in de 1ste week van juni afgeleverd. Voor de inzet van de robot is gekozen voor een operationele leaseovereenkomst met Terratronic, een bedrijfsonderdeel van de Enk, Groen en Golf B.V. Met dit initiatief vergroot het GK-team de inzetbaarheid van het personeel voor andere werkzaamheden elders op de baan. Uiteraard heeft het gebruik van een robotmaaier ook consequenties voor de bespelers van de baan. Hieronder staat een link die verwijst naar de richtlijnen voor spelers bij de inzet van een robotmaaier in de baan. Deze richtlijn wordt ook prominent zichtbaar bij de balie van de caddiemaster.

        Robotmaaier protocol.docx

Veel speelplezier en blijf gezond!

Schroom niet en deel jullie op- en aanmerkingen met de baancommissie via het mailadres: baancommissie@oosterhoutse.nl

Namens het bestuur,
Gerard Malcontent