Eindelijk de juiste condities om verdrijvingsmiddel engerlingen en wormen toe te passen!

Nieuws Baan

Beste leden,

Eerder werd er bericht over de testen met biologische verdrijvingsmiddelen tegen de wormen en engerlingen. Het middel is een meststof op basis van etherische oliën. Het zorgt voor bodemoptimalisatie en creëert op natuurlijke wijze een minder aantrekkelijke leefomgeving. Met de regen van afgelopen dagen en de verwachte neerslag komende tijd zijn de condities eindelijk dusdanig, dat het middel toegepast kan gaan worden. In het najaar wordt de inzet herhaald.

Wat zijn de verdere wetenswaardigheden van deze week?

  • Van de HRC:
    • Bunkers
      Vanwege de coronavirus-perikelen worden bunkers niet geharkt. Voetstappen in een bunker gelden tot die tijd als Grond in Bewerking. Als je bal in een voetstap ligt, mag je zonder strafslag een bal droppen binnen een stoklengte van het dichtstbijzijnde punt, zonder belemmering. Na de slag wel graag je voetstappen zoveel mogelijk “vegen”!
    • Eikenprocessierupsen
      Nu de rupsen weer verschijnen: Als je met het innemen van je stand of het doen van je slag gevaar kan lopen door aanwezige processierupsen, mag je zonder strafslag relief nemen, op dezelfde manier als bij Grond in Bewerking. Een rupsennest hoog in een boom is dus niet automatisch al een gevaar.
  • De firma van Helvoirt voert vanaf maandag 8 juni contractueel het standaard onderhoud uit aan de parkeerplaats en beplanting in de omgeving van het clubhuis.
  • Op 18 juni worden de aanwezige nesten van processierupsen verwijderd. De eerdere preventieve inzet van bestrijdingsmiddelen heeft ervoor gezorgd, dat er veel minder nesten dan anders zijn, en deze zijn ook veel kleiner. Indien nodig wordt er later nogmaals ingegrepen om nesten weg te zuigen.
  • Begin juni wordt standaard de rough gemaaid zoals vastgelegd in het baanbeheer- en onderhoudsplan van De Oosterhoutse.
  • Op een aantal oudere afslagplaatsen is duidelijk zichtbaar dat de beregening niet adequaat het oppervlak dekt en er daarom nu ernstige verkleuring en verdroging plaatsvindt. De aanpassing van de beregening staat hoog op de prioriteitenlijst van GK voor aanpassing in de komende winterperiode.
  • De meeste sloot- en vijverkanten zijn geklepeld en een additioneel aantal ballandingsplaatsen is geschoond.
  • De stompen van de gekorte elzen langs de vijver van hole 9 zijn verder afgezaagd. Dit was niet eerder mogelijk door de hoge waterstand in de vijver tijdens het eerdere zaagwerk.
  • Op dit moment zijn er veel heksenkringen (donkergroene ringen) zichtbaar op de greens. De heksenkring is feitelijk niet meer dan een overactieve schimmel in de bodem, die vilt afbreekt waarbij stikstof vrijkomt, en daardoor de grasgroei stimuleert. De schimmel heeft geen invloed op de balrol. De oorzaak ligt aan veel beregenen door de droogte en te weinig voeding. De voeding wordt beperkt om niet gewenste straatgras te bestrijden. Komende week wordt er extra bemest met een oplosmeststof en wordt de week erna gevolgd door prikken met de spike rol, zaaien en dressen.
  • De inspectie van de plantvakken op de uitbreiding door Buiting Advies heeft plaatsgevonden. De inboet is minimaal en hernieuwde aanplant is niet meer nodig. Reden om een verzoek in te dienen tot terugstorten van het laatste gedeelte van de financiële borgstelling contractueel opgelegd door Staats Bos Beheer.

Veel speelplezier en blijf gezond!

Schroom niet en deel jullie op- en aanmerkingen met de baancommissie via het mailadres: baancommissie@oosterhoutse.nl

Namens het bestuur,
Gerard Malcontent