Beginnen met golf

Vaak wordt er door beginnende golfers gevraagd hoe lang het duurt voordat ze zelfstandig op de baan mogen spelen of wanneer zij mogen verwachten een golfhandicap te hebben. Het is heel moeilijk om daar een antwoord op te geven. We hebben leden onze club zien binnenkomen, die na een half jaar al een spelniveau hadden dat veel beter was dan het gemiddelde in onze club. We kennen ook spelers die al jaren lid zijn en nog altijd niet verder zijn dan een baanpermissie. “Talent” is daarbij natuurlijk een belangrijke factor, maar is zeker niet doorslaggevend. Veel belangrijker is de tijd die je bereid bent te stoppen in het oefenen.

Hieronder is stap voor stap weergegeven welk traject een beginnende golfer aflegt bij De Oosterhoutse.

Stap 1: Golfbaanpermissie

Je maakt kennis met de omgeving op de golfbaan en leert de basisbeginselen van golf: techniek en etiquette. Hiermee ben je in staat om op een plezierige en veilige manier baanervaring op te doen. Je leert ook hoe je zelf kunt oefenen en je fysieke voorbereiding kunt doen. Fairplay binnen de golfsport staat hoog in het vaandel.

Indien de golfprofessional van mening is dat je in de praktijk hebt bewezen over voldoende kennis van de golf etiquette te beschikken en hebt aangetoond een bepaalde golfvaardigheid te hebben bereikt, kan hij de NGF-Golfbaanpermissiepas voor je aanvragen.

Registratie bij de NGF, inclusief baanpermissie-kaart
Van de pro krijg je ingevulde formulieren voor je baanpermissie, deze lever je in bij het secretariaat van De Oosterhoutse. Zij regelen de registratie bij de NGF. Je ontvangt de Golfbaanpermissiepas (BP) en een pas met je naam van de Oosterhoutse Golf Club. Je krijgt als EGA starthandicap 55 in ons handicapregistratie systeem . De NGF-Golfbaanpermissiepas is alleen geldig op De Oosterhoutse voor de duur van een jaar.

Ga ervaring op doen op de golfbaan
Als je baanpermissie hebt is het mogelijk om na 16.00 uur 9 holes te golfen. Op de Par 3 baan of 18 Holes baan. Voor 16.00 uur mag ook, maar dan alleen onder begeleiding van de pro of een lid van De Oosterhoutse.

Stap 2: handicap 54

EGA handicap 54 wordt afgegeven door de Handicap- en Regelcommissie

Nadat je met goed gevolg hebt voldaan aan de volgende eisen:

  • Je hebt NGF-Golfbaanpermissie behaald
  • Je hebt het Golfregelexamen behaald

Golfregelexamen

Het Golfregelexamen mag worden gedaan vóórdat men de golfbaanpermissie heeft gehaald en moet worden gedaan voordat de golfer een handicap 54 haalt. Na het behalen van het examen ontvangt de golfer het Golfregelexamen bewijs.

De verantwoordelijkheid voor het Golfregelexamen (= een theorie-examen) ligt bij de Handicap- en Regel Commissie (HRC) van De Oosterhoutse. De vereiste kennis concentreert zich voornamelijk op de golfetiquette, de voortgang van het spel en de veiligheid , waarbij de nadruk gelegd zal worden op de kennis van de etiquette en regels. De vereiste kennis is een absolute noodzaak om te kunnen spelen zonder gevaar op te leveren voor anderen, de baan te beschadigen of traag spel te veroorzaken.

Bij het golfregelexamen zijn er 10 etiquettevragen, 19 vragen over de golfregels en 1 vraag m.b.t. berekening Stablefordpunten. Hiermee bestaat het examen uit 30 vragen in totaal. Het examen zal voorzien zijn van illustraties van diverse relevante regelsituaties, waarover de golfer vragen krijgt en door middel van multiple choice het juiste antwoord moet geven.

Het examen krijgt daarmee een betere aansluiting op het al bestaande boek ‘Golfregels voor startende golfers’ en het nieuwe boek ‘Oefenvragen voor het Golfregelexamen’. De tijdsduur van het examen is 60 minuten. De golfer slaagt als hij/zij ten minste 23 van de 30 vragen goed beantwoordt. Het is niet toegestaan tijdens het examen gebruik te maken van het Regelboekje of enig ander referentiemateriaal. Als een golfer voor het examen is geslaagd, dan blijft dit onderdeel onbeperkt geldig.

Qualifying Kaart

Nadat je HCP 54 geregistreerd is, kan je Qualifying Kaarten spelen.

Een Qualifying Kaart is een score over een ronde van 9 of 18 holes, gespeeld volgens de Golfregels. Je score moet worden bevestigd door je marker, die al een handicap 54 moet hebben. Je kan kiezen of een ronde op de Par-3-baan of de grote baan speelt. De golfbaan moet in qualifying conditie zijn. Zolang er geen vorst in de grond zit, is dat bijna altijd het geval.

Tot voor kort werden scores geregistreerd op een scorekaart, die je na een ronde bij je golfclub inleverde. Tegenwoordig wordt een papieren scorekaart nog gebruikt om tijdens het spelen de scores snel te noteren. Inleveren van een "scorekaart" gaat nu digitaal.

De score voer je na je ronde in:

  • via Website Oosterhoutse Invoer score kaarten
  • via de digitale zuil op de golfbaan
  • via de app van GOLF.NL (gratis beschikbaar via Apple iTunes en Google Play)

Het systeem berekent direct je eerste echte "exact handicap", als je een kaart met meer dan 36 Stablefordpunten invoert.

Stap 3: verlagen van je handicap

Na je eerste qualifying kaart zal je vaker een ronde golf gaan spelen. Met elke ronde zal je ervaring toenemen en zal je vaker een qualifying kaart invoeren. Met het invoeren van elke kaart zal je ook je handicap direct zien veranderen. Hoe meer kaarten je registreert, hoe beter je handicap de ontwikkeling van je vaardigheden volgt.

Hoe je je handicap gebruikt, bepaal je zelf. Een rondje golf om te genieten van het golfspelen zelf en de natuur van de golfbaan, deelnemen aan de wedstrijden die de club organiseert of misschien zelfs de eer van de club verdedigen als lid van een van de teams die deelnemen aan de jaarlijkse NGF-competitie.

Als je handicap 54 hebt behaald zijn er bij de Oosterhoutse verschillende lidmaatschapsmogelijkheden.

 

naar boven