Bericht over baan en werkzaamheden

Beste Leden,

De dagen van de ijsheiligen zijn nu gepasseerd en zie wat er met het weer gebeurt. Het gras spuit de grond uit en frequente ballandingsplaatsen c.q. favoriete balzoekgebieden beginnen voor vertraging te zorgen van de doorstroming door de baan. Dit wordt een  aandachtspunt voor greenkeeping in de komende weken.

Wat is er de afgelopen week voor belangrijks gebeurd in en om de baan en wat staat er gepland?

Het was de bedoeling om 15 mei de waterdoorlatendheid van de fairways te verbeteren middels de inzet van een schudfrees. Door een planningsprobleem bij de uitvoerende partij zijn de werkzaamheden verplaatst naar 22 mei. Nogmaals ter informatie….de hole waar gewerkt wordt is tijdelijk gesloten en spelers moeten de betreffende hole overslaan om op de volgende hole het spel te hervatten.

  • Op de greens van  hole 3 en 6 is er middels de penetrometer vastgesteld dat de ruimte voor de wortels om ongestoord door te groeien beperkt wordt tot minder dan 8 cm. Tegelijk met het schudfresen van de fairways worden deze greens belucht met 6 mm dikke pennen tot een diepte van 30 cm. Dit vertidrainen wordt gevolgd door doorzaaien, dressen, maaien, sproeien en rollen. De greens van hole 4 en 5 worden geprikt middels de spikerol en ook doorgezaaid. De greens worden aangepakt op die holes waarop dat moment de schudfrees aan het werk is. Dus is er op ieder moment maar een hole in zijn geheel gesloten tijdens de werkzaamheden.
  • De baancommissie heeft de contouren van de fairways, 1st en 2nd cut rough vastgesteld voor dit jaar. Volgens het beheerplan mag de afstand van de witte afslagplaats naar de fairway maximaal 140 m zijn. Op hole 6, 7 en 11 was deze afstand langer en begint de fairway nu op ongeveer 140 m.
  • De oproep om vrijwilligers te werven om achter de schudfrees opgewerkte stenen te rapen heeft helaas nog steeds geen nieuwe aanmeldingen gebracht. Het planten van struiken een paar maanden geleden was klaarblijkelijk leuker dan het rapen van stenen, want toen waren er meer dan 40 vrijwilligers die greenkeeping hebben geholpen om 8000 struiken te planten. Deze stenenraapactiviteit is toch ook heel belangrijk. Vandaar nog een poging om vrijwilligers te werven… Menno en Bart zoeken nog mederapers… We hebben nog 2-6 vrijwilligers nodig….. Ben jij een van de deze vrijwilligers? Meld je dan alsnog aan via: baancommissie@oosterhoutse.nl
  • Binnenkort worden er divotvullers geplaatst op alle afslagplaatsen van de par 3 holes. De vullers worden gevuld met een zand-graszaad mengsel. Als de vullers geplaatst zijn worden spelers verzocht zelf hun geslagen divots op te vullen. Dit scheelt greenkeeping tijd om wekelijks een ronde te maken om alle divots op te vullen.
  • Speciale aandacht deze week voor het harken van de bunkers. Een van de speerpunten van het beleidsplan voor de baan is aandacht voor de bunkers. Bunkers worden zo veel mogelijk elke wedstrijddag machinaal van buiten naar het midden toe geharkt. Spelers worden verzocht aandacht te besteden aan het goed aanharken van de bunkers met twee handen aan de hark en altijd met een laatste harkhandeling van je af!! Aan de uitstapkant van de bunkers ontstaat nu veelal een opstaande rand, omdat spelers naar zich toe harken als ze na het harken uit de bunker stappen. Laat in ieder geval de laatste harkactie er altijd een zijn waarbij het zand van de rand van jullie af geharkt wordt. Dit scheelt greenkeeping weer een handmatige handeling om de randen weer op orde te krijgen. Dank voor jullie aandacht en uitvoering van dit verzoek.
  • Rond het greenkeeperonderkomen hebben we sinds kort een “huisvos”. De vos voelt zich zo thuis dat de stalling voor de machines regelmatig bezocht wordt. De toegevoegde foto is gemaakt door Arijan. De huisvos staat op de rand van de groenafval opslag vlakbij het greenkeepershome.

                    

  • Op hole 16 zijn een paar vogelkersbomen netjes ingepakt door een kolonie rupsen van de vogelkersstippelmotten (Yponomeuta evonymella). Dit is een vlinder uit de familie van de stippelmotten. De nachtvlinder (mot) komt algemeen voor in heel Europa en het noordelijke en oostelijke deel van Azië. Omdat de rupsen een uitgebreid nest van spinsel maken kunnen ze ongestoord hun gang gaan en hele bomen kaalvreten. Het spinsel beschermt de rupsen tegen hun natuurlijke vijanden. Als het verpoppingsproces voorbij is, zo tegen eind mei, herstelt de boom volledig.

Het gaat hier dus niet over de “beruchte” eikenprocessierups, een vrees die door meerdere leden geuit is!!
Via onderstaande link is het leven van rups-tot pop-tot vlinder te volgen.

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiumLrB_vPTAhWHaVAKHTb0BEQQtwIINDAD&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DiLwBtypuP3Y&usg=AFQjCNHLvYPWMk1aOHw5vbBOxC-XhmjDzQ&sig2=qRT0dn48f1pEE8UK7Evj3w

Blijf jullie op- en aanmerkingen over de baan nog steeds doorgeven viahet mailadres: baancommissie@oosterhoutse.nl

Namens het bestuur,

Gerard Malcontent

 

naar boven