snelheid

Hoe lang duurt een rondje golf?

Sommige leden vinden dat achttien holes best wel binnen drie uur kunnen worden afgewerkt. Anderen zeggen juist zo te genieten van een uur of vijf in een mooie omgeving te mogen lopen. De eerste categorie speler is vaak eerder bij de plaats waar de bal terechtkomt dan de bal zelf; het andere type speler vindt het wel sociaal om van dichtbij toe te kijken hoe zijn medecompetitor een bal die links op de fairway ligt, slaat terwijl zijn eigen bal juist helemaal rechts op ongeveer dezelfde hoogte ligt. Op zich is er niets mis met deze spelopvattingen, maar deze spelers moeten we maar beter niet tegelijk een rondje laten spelen…

We kunnen dus beter iets afspreken waardoor alle spelers met ongeveer dezelfde snelheid door de baan gaan. Maar wat is nu een juiste snelheid? Er staat niets over in de Golfregels, dus we moeten het zelf maar zien te regelen. Daarom een paar adviezen aan beide categorieën spelers.

Die van de drie uur:

Probeer eens wat rust in je spel te brengen. Daphne Schippers en Max Verstappen doen echt andere sporten. Daar moet je je dus niet mee proberen te meten (tenminste, als je aan het golfen bent). Probeer met een driebal eens om zo rond de vier uur die achttien holes af te werken. Je zult zien dat je beter speelt en je ergert je minder aan al die andere spelers die geen snelheidsrecord willen vestigen.

Enfin, dit advies is eenvoudig en iedereen snapt wel dat het niet zo moeilijk is om er gehoor aan te geven. Maar wat is nu het beste advies aan die mensen die vijf uur voor een rondje wel acceptabel vinden? Dat ligt wat moeilijker, maar we doen toch een poging. Want traag spel is niet alleen voor de trage speler zelf lastig (want aldoor moeten doorlaten), maar vooral voor alle andere spelers die er achter zijn gestart.

Jaren geleden heeft de HRC eens een analyse gemaakt van de oorzaken van traag spel. Daarbij kwamen we tot 42 oorzaken. Twee-en-veertig!

Dat waren allemaal kleine dingetjes die op zich niet eens opvielen bij de spelers zelf. Het is dus gewoon een kwestie van opletten en bij jezelf trachten te herkennen of je ook dat soort foutjes maakt. Als elk foutje anderhalve minuut vertraging oplevert, doe je ruim een uur langer over een rondje van achttien holes. Nou, dan haal je de vijf uur wel…

Laten we de “top tien” oorzaken eens op een rijtje zetten:

  1. Niet meteen naar je eigen bal lopen. Als jouw bal links op de fairway ligt en die van je medespeler rechts, dan hoef je niet bij die speler te gaan staan. Je kunt alvast naar jouw eigen bal lopen (maar blijf wel “achter” de bal die nog geslagen moet worden.
  2. Tas te ver van de bal af zetten. Zet je tas dicht bij de plaats waar jouw bal ligt. Sommige mensen zetten hun tas wel een meter of tien daarvandaan. Als je dat 70 keer doet dan loop je 70 x 2 x 10 meter = 1400 meter meer dan nodig is!
  3. Score op verkeerde plaats invullen. Vul je scorekaart in bij de tee van de volgende hole. Niet op de green want als er mensen staan te wachten, wachten zij op een reeks administratieve handelingen waar zij niets mee te maken hebben.
  4. Tas niet op goede plaats bij green zetten. Zet je tas op de plek waar je de green gaat verlaten. Terug moeten lopen geeft veel oponthoud.
  5. Niet doorlopen. Wellicht de meest duidelijke. Slenteren hoort natuurlijk niet bij golf.
  6. Bal niet opnemen bij Stableford als er geen score meer mogelijk is. Als je Stableford speelt, speel je Stableford… Dus: als je geen punten meer kan scoren, bal oppakken.
  7. Te lang wachten met afslaan. Als je gemakkelijk 250 meter slaat, moet je op hole 1 wel even wachten met afslaan totdat de spelers voor je voorbij de linker bunker zijn. En natuurlijk houd je rekening met een perfecte afslag, dus je slaat zeker niet te vroeg. Maar, blijf wel realistisch.
  8. Ballen vissen. Een bal in het water kost je een strafslag en gemiddeld tussen de een en twee Euro. Vissen is echter een geheel andere sport.
  9. Buiten de baan ballen zoeken. Een bal buiten de baan (out of bounds) kost ook een strafslag (en afstand). Reddingsacties om zo’n bal op te sporen doe je nadat je achttien holes hebt gespeeld maar niet tijdens de ronde.
  10. Geen provisional slaan. Een bal in de bosjes of in het hoge gras? Ach die zal best wel om hulp roepen als je in de buurt komt, toch? Maar als die bal niets van zich laat horen, had je misschien toch beter een provisionele bal kunnen slaan.

En zo zijn er dus nog 32 redenen waardoor golf soms traag wordt.

Als je niet in staat blijkt te zijn om een ronde met drie spelers in ongeveer vier uur te spelen, vraag dan eens een snelle speler een rondje met jou te golfen. En vraag hem dan om tijdens de ronde op al die kleine puntjes te letten waardoor jij langzamer loopt dan volgens de norm gebruikelijk is. Die ronde zal dan misschien wat langer duren dan gewenst door al dat gezeur, maar daarna kom je altijd na vier uur golfen in het clubhuis.

naar boven