Doet een klein beetje regen wonderen?

Nieuws Baan

Beste leden,

Afgelopen weekend is er eindelijk, na 5 weken van droogte, weer een klein beetje regen gevallen (3 mm). Is dit voldoende om het tekort aan vocht in de baan op te heffen? Neen, zeer zeker niet. Bij een temperatuur van rond de 20 graden en een overwegend oostenwind verdampt per dag ongeveer 6mm. Met alle regenval aan het begin van het jaar is er nu toch alweer een statistisch tekort aan regenval van meer dan 40mm. Vandaar dat er al 2 weken uitgebreid beregend wordt met tussen de 500 en 700 m3 per dag. Komende week kijkt GK, waar in de baan er na alle recente aanpassingen in de beregening toch nog gele plekken ontstaan door gebrek aan vocht, en gaan daar ingrijpen om te proberen de situatie te verbeteren.

Wat zijn de verdere wetenswaardigheden van deze week?

  • De opslag van materieel en materiaal tussen de green van hole 14 en het pad tussen hole 16 en 17 is grondig geruimd. Deze klus vocht al jaren om prioriteit, en nu is er eindelijk tijd om ook dit soort huishoudelijke taken aan te pakken. Komende weken staat ook het voorterrein van het greenkeepersonderkomen een opruimbeurt te wachten.
  • Deze tijd van het jaar met een temperatuur die schommelt tussen de 2 à 3 °C ’s nachts en 20 °C overdag, maakt dat het straatgras al flink groeit. Voor struis- en roodzwenkgras is deze gemiddelde temperatuur nog te laag. Nu is dan ook heel goed te zien, daar waar de greens een meer groene uitstraling hebben, wijst dat op (minder gewenst) straatgras, en een rode/bruine gloed als er overwegend (gewenst) struis- en roodzwenkgras op de green voorkomt. Deze laatste grassoorten hebben langere wortels, zijn veel sterker en minder schimmelgevoelig dan straatgras. Vandaar de sterke voorkeur om deze grassoorten op de greens te cultiveren.
    Onderstaande foto’s van Arijan, gemaakt met zijn nieuwe drone, laten het verschil duidelijk zien.

             Green hole 1 met < 25% straatgras              

                 Green hole 4 met < 4% straatgras

Blijf allemaal gezond!

Schroom niet en deel jullie op- en aanmerkingen met de baancommissie via het mailadres: baancommissie@oosterhoutse.nl

Namens het bestuur,
Gerard Malcontent